Wat is accu revisie: veelgestelde vragen

Accu revisie is eigenlijk niets meer dan een accu weer tot leven wekken als deze het om een of andere reden heeft opgegeven. Hierbij wordt de buitenkant van de accu behouden (hier is meestal toch niets mis mee) en de binnenkant van de accu op een zodanige manier behandeld, zodat deze het weer prima doet.

Als een accu het opgeeft, gaan heel wat mensen er meteen van uit dat hun accu helemaal naar de vaantjes is en dat hen grote kosten te wachten staan. In de meeste gevallen kan men echter een accu reviseren en doet deze het na revisie weer net zoals voorheen.

Is accu revisie moeilijk?

Accu’s maken gebruik van chemische materialen om energie op te wekken. Maar u hoeft echt geen scheikunde professor of ervaren monteur te zijn om een accu te reviseren. Accu revisie op zich is helemaal niet zo moeilijk, maar u moet hierbij wel enkele veiligheidsmaatregelen in acht nemen en u moet natuurlijk leren hoe u de revisie moet uitvoeren. Daarnaast is het uiteraard ook interessant als u weet hoe een accu in elkaar zit en hoe deze precies werkt.

Wat is de reden dat mijn accu het opgeeft?

De meeste lood zuur accu’s laten het afweten door sulfatatie.

Een lood zuur accu bestaat uit een aantal loden platen die ondergedompeld zijn in een elektrolytvloeistof. Deze elektrolytvloeistof bestaat een verdunde oplossing van zwavelzuur. Als een accu ontlaadt, dan reageren de loden platen met het sulfaat in de elektrolytvloeistof. Hierdoor ontstaat er loodsulfaat dat zich op de loden platen vastzet. Naarmate het ontladingsproces van een accu vordert, vormt zich meer en meer loodsulfaat op deze platen. Als de accu zich weer oplaadt, dan lost dit loodsulfaat zich zonder problemen weer op in de vloeistof. Bij accu’s die niet meteen heropgeladen worden, gaat dit loodsulfaat zich harder op de loden platen vastzetten en kristalliseren. Dit fenomeen noemen we sulfatatie.

Als de kristallen te hard op de platen vastzitten, dan zullen deze platen geen reactie meer geven en zal uw accu het opgeven.

Heb ik speciale benodigdheden nodig om een accu revisie uit te voeren?

Om een accu revisie uit te voeren heeft u basismateriaal nodig die elke doe-het-zelver meestal wel in huis heeft. We sommen deze benodigdheden graag voor u op:

  • Een accu belastingtester

Met een accu belastingtester wordt de belasting van de accu gemeten, waardoor u te weten kunt komen hoe het gesteld is met de algemene toestand van uw accu. Sommige speciale belastingtesters geven u trouwens een volledige diagnose over de toestand van de accu.

  • Een reinigingsborstel voor de polen van een accu

Hiermee kunt u alle zuur en vuil van de polen van de batterij makkelijk verwijderen.

  • Een accu hydrometer

Met een accu hydrometer meet u de ladingsgraad van een accu. Dit is de meest betrouwbare manier om te weten te komen in hoeverre een accu opgeladen is.

  • Een oplader voor lood zuur accu’s

Deze oplader zorgt ervoor dat de lood zuur accu steeds volledig opgeladen is, zonder hierbij het risico te lopen dat de accu overladen wordt. Een oplader voor lood zuur accu’s vermijdt dat er sulfatatie gevormd wordt.

  • Een multimeter

Een multimeter meet elektrische stroom, voltage en weerstand en wordt gebruikt om de algemene toestand van een batterij te kennen.

  • Een trechter

Een trechter is bijzonder handig om de elektrolytvloeistof van een accu bij te vullen zonder te morsen.

Kan een accu altijd gereviseerd worden?

Jammer genoeg kan het ook gebeuren dat een accu niet meer gereviseerd kan worden. Als een van de cellen van de accu beschadigd is, dan zal het niet meer mogelijk zijn om een revisie uit te voeren. U kunt voor u aan de slag gaat met een accu revisie, de cellen testen. Zo komt u te weten of een revisie de moeite loont. Deze cellen kunt u op 4 manieren testen.

  • Het voltage van de accu testen zonder spanning.

Gebruik hiervoor een multimeter of een eenvoudige accu tester. U verbindt de rode sonde van de multimeter of accu tester met de positieve pool van de accu en de zwarte sonde met de negatieve pool van de accu, waardoor u het aantal volt van de accu kunt aflezen. Geeft deze multimeter bij een 12V accu een resultaat van lager dan 12V, dan betekent dit dat er zich in de accu een beschadigde cel bevindt en dat uw accu het ook na revisie niet meer zal doen.

  • Een belastingtester gebruiken.

Een belastingtester meet het voltage van een accu met belasting. Zo’n belastingtester is vrij duur in aankoop en wordt vaak door professionelen gebruikt. Als u niet van plan bent om u professioneel met accu revisie bezig te houden, dan raden we u deze methode dan ook niet aan.

  • Elke cel afzonderlijk testen met een hydrometer.

Een hydrometer is een speciaal apparaatje dat de conditie van de elektrolytvloeistof in elke afzonderlijke cel kan testen. Door middel van een zuigsysteem haalt dit apparaatje wat elektrolytvloeistof uit de cellen. Een drijvend elementje geeft aan hoe het gesteld is met de kwaliteit van de elektrolytvloeistof. Als in een van de cellen de waarde van deze elektrolytvloeistof lager is dan in de andere cellen, dan kunt u ervan uitgaan dat een van de cellen beschadigd is.

  • Het voltage van elke cel afzonderlijk testen.

Met een multimeter test u het voltage van elke cel afzonderlijk. Als alle cellen nog goed werken moeten deze een voltage van 2V geven.

Hoe voer ik praktisch een accu revisie uit?

Om een accu revisie uit te voeren bestaan er 3 verschillende methoden.

  • Een egalisatielading uitvoeren.

Een egalisatielading kunt u zowel met een speciale oplader uitvoeren als manueel. Ontdek hier wat een egalisatielading is, waarom het nodig is en hoe je het aanpakt.

  • Chemische additieven toevoegen

Als u chemische additieven toevoegt aan de elektrolytvloeistof, dan gaat het loodsulfaat dat zich op de loden platen heeft vastgezet, oplossen. Dit zal ervoor zorgen dat uw accu beter gaat presteren. U kunt hiervoor speciaal ontwikkelde additieven gebruiken, maar een oplossing van magnesiumsulfaat, ook wel Epsom zout genoemd, werkt net zo goed.

  • Desulfatatie gereedschap gebruiken

U kunt hiervoor opladers gebruiken met een egalisatiefunctie of u kunt een speciaal toestel gebruiken die stroomstoten geeft aan uw accu en zo de gekristalliseerde laag loodsulfide afbreekt.

Wilt u meer informatie over de verschillende stappen die u moet ondernemen om praktisch een accu revisie uit te voeren, dan verwijzen we u graag naar onze rubriek ‘Hoe repareert u een lood zuur accu’. In deze rubriek worden alle methoden stap voor stap beschreven.

Hopelijk heeft u met deze rubriek een antwoord gekregen op de algemene vraag ‘Wat is accu revisie’ en heeft u ook geleerd dat een accu revisie uitvoeren helemaal niet zo moeilijk is.

Wat kan ik nog meer doen om de levensduur van uw accu’s te verlengen?

Een eerste stap naar het verlengen van de levensduur van uw accu  en ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt is het regelmatig uitvoeren van een egalisatielading.

Toch is er nog een andere manier om ervoor te zorgen dat de levensduur van uw accu verlengd wordt en hiermee kan u zelfs een kapotte accu weer tot leven brengen.

In ons Accu Revisie Programma leert u precies hoe dit in zijn werk gaat. De methode is vrij simpel en u heeft er helemaal geen bijkomende benodigdheden voor nodig.

Heeft u Interesse om uw loodaccu en heel wat andere batterijen weer een nieuw leven in te blazen? Raadpleeg dan onze presentatie om hierover alles te weten te komen.