Loodzuur accu Het wetenschappelijke principe van een lood zuur accu

Als u inzicht wilt krijgen in het hele proces van de revisie van een lood zuur accu, dan is het belangrijk om te weten hoe een lood zuur accu precies werkt.

De werking van een lood zuur accu

Een lood zuur accu bestaat uit een aantal platen met een laagje loodoxide. Deze platen zitten in een oplossing van water en zwavelzuur. Deze oplossing wordt de elektrolytvloeistof genoemd.

Als de accu energie afgeeft, dan vormt zich op de loden platen een laagje loodsulfaat en aan de elektrolytvloeistof wordt het zwavelzuur onttrokken, zodat alleen het gedistilleerd water overblijft. Als de accu weer opgeladen wordt, dan keert dit hele proces zich om: het loodsulfaat wordt afgebroken, zodat op de loden platen alleen loodoxide achterblijft en het zwavelzuur vermengt zich weer met het water.

Ontdek hier 7 manieren om de levensduur van lood zuur accu’s verlengen.

Wat er fout kan gaan in een lood zuur accu?

Bij een lood zuur accu die al geruime tijd niet opgeladen werd of die lange tijd in een ontladen toestand blijft, kristalliseert het loodsulfaat op de loden platen. Dit heet sulfatatie en het is net dit proces dat ervoor zorgt dat de accu het niet meer doet. De kristallen loodsulfaat zitten zo hard op de loden platen vast dat er zich geen chemische reactie meer kan voordoen. Hierdoor kan de accu niet meer opgeladen worden en zal bijgevolg ook de wagen niet meer starten.

Heel veel bestuurders gaan er dan ook meteen van uit dat hun accu het helemaal heeft opgegeven en beslissen om een nieuwe accu aan te kopen. Toch kan een accu in dit geval nog hersteld worden. Als het gekristalliseerde loodsulfaat dat zich op de loden platen gevormd heeft kan afgebroken worden, dan doet uw accu het helemaal weer als nieuw.

Is het moeilijk om een lood zuur accu te reviseren?

Helemaal niet! Een lood zuur accu reviseren is helemaal niet zo moeilijk als dit op het eerste gezicht lijkt en als u een beetje handig bent, kan u dit makkelijk zelf.

Veiligheidsmaatregelen

Zorg er wel voor dat u hierbij altijd heel voorzichtig te werk gaat. De elektrolytvloeistof in een lood zuur accu bevat immers de bijtende stof zwavelzuur.

  • Draag altijd handschoenen, een schort om uw kledij te beschermen en een veiligheidsbril.
  • Werk altijd in een goed geventileerde ruimte.
  • Bescherm ook de vloer want het sterke zwavelzuur kan zelfs deze aantasten.
  • Wees ook voorzichtig dat u geen elektrolytvloeistof buiten morst, want deze kan de bodem behoorlijk verontreinigen.

Praktische aanpak

Eenmaal u de nodige veiligheidsmaatregelen genomen heeft, dan kan u praktisch aan de slag.

Stap 1: Verwarm 475 ml gedistilleerd water tot bijna aan het kookpunt. Voeg hieraan 250 gram Epsom zout toe en roer dit mengsel tot het Epsom zout volledig opgelost is.

Stap 2: Verwijder de afsluitdeksels van de accu. Bij een gesloten accu zult u 6 gaatjes moeten boren op exact de plaats waar de cellen zich bevinden.

Stap 3: Verdeel de Epsom-oplossing in 6 identieke hoeveelheden, voeg deze toe aan elke cel en zorg er hierbij voor dat loden accuplaten onder deze vloeistof staat. Dit kan u makkelijk doen met een plastic trechter.

Stap 4: Plaats de afsluitdeksels terug of sluit de gaatjes af en schud de accu een paar keer heen en weer. Hierdoor krijgt de Epsom-oplossing de kans om zich te vermengen met de elektrolytvloeistof van de accu.

Stap 5: Ontlaad de accu tot 50% en laad deze op een normale manier weer helemaal op. Uw accu zou het nu weer prima moeten doen!

Tip: als u uw accu weer helemaal oplaadt, hou dit hele proces dan goed in de gaten. Ga om het uur na of alles nog goed verloopt en of uw accu wel oplaadt zoals het hoort.

Wilt u de levensduur van uw lood zuur accu’s verlengen?

U kan nog veel meer doen om de levensduur van uw lood zuur accu’s te verlengen. We behandelen deze en nog tal van andere manier om de levensduur van uw accu’s te waarborgen in ons Accu Revisie Programma.

In dit programma leert u bovendien ook hoe u uw lood zuur accu’s zelf kunt reviseren. Het hoeft geen betoog dat u hiermee heel wat kan besparen. Hoe u dit het beste aanpakt, leest u hier.