Wie kan een batterij repareren?

Het antwoord op deze eenvoudige vraag is al net zo eenvoudig: iedereen met een beetje interesse voor techniek kan een batterij repareren.

Een batterij repareren is helemaal niet zo moeilijk en iedereen die ook maar een beetje gemotiveerd is, kan goedkoop en efficiënt een batterij repareren. Ingewikkelde apparatuur of grote investeringen heeft u er ook al niet voor nodig. Kan het nog makkelijker?

Kan men ook een wegwerpbatterij repareren?

Heel wat toestellen maken gebruik van alkalinebatterijen, ook bekend onder de naam wegwerpbatterijen. En zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling deze batterijen, eenmaal ze leeg zijn, weg te gooien en te vervangen door een nieuwe set batterijen.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat men ook deze wegwerpbatterijen perfect kan repareren, zodat deze het nog een tijdje doen. Fabrikanten van wegwerpbatterijen houden dit echter maar al te graag geheim. Als iedereen zelf zijn batterijen reviseert, zien zij natuurlijk hun inkomsten achteruitgaan. Op zich is daar niets mis mee: elk bedrijf heeft immers de bedoeling om winst te maken. Voor de consument is telkens opnieuw batterijen kopen echter een dure zaak. Batterijen zijn niet goedkoop en voor elk toestel nieuwe batterijen kopen kan een flinke hap uit uw budget betekenen.

Een batterij repareren is dan ook een heel winstgevende zaak. Vrijwel alle batterijen kunnen makkelijk gerepareerd worden. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van het type en van het soort batterij.

Een wegwerpbatterij of alkalinebatterij repareren

Iedereen kent wel de vrij eenvoudige batterijen waar vrijwel elk huishoudelijk toestel op werkt en die men gewoon kan weggooien als ze helemaal leeg zijn. Doe dit echter niet te snel!

Hoewel het niet echt de bedoeling is om deze batterijen te repareren, kan dit wel! De levensduur van alkalinebatterijen verlengen kan op twee manieren:

  • Met een alkalinebatterij oplader

Dit is de eenvoudigste methode. U controleert met een multimeter de verschillende batterijen van het toestel en deze die het niet meer doen, plaatst u in de speciaal daartoe ontworpen oplader, tot u weer een bepaald voltage krijgt.

  • Met een adapter van een smartphone

Ook bij deze methode controleert u eerst de batterijen. Deze die het niet meer doen, kunt u door middel van een adapter van een smartphone makkelijk opladen. Verbind de positieve pool van de adapter met de positieve pool van de batterij en doe net hetzelfde met de negatieve polen. Geef korte stroomstoten en controleer het voltage tot de batterij weer voor een stuk opgeladen is.

Hoewel oplaadbare batterijen strikt genomen onder de noemer ‘accu’s’ vallen, wordt er ook vaak gesproken over Lithium Ion batterijen, NiCd batterijen en NiMH batterijen. Ook deze oplaadbare batterijen of accu’s (hoe u deze ook wilt noemen) kunnen perfect gerepareerd worden.

Een Lithium Ion batterij repareren

Lithium Ion batterijen zijn heel makkelijk in gebruik. Ze zijn compact, licht en hebben een hoge energiedichtheid. Lithium Ion batterijen zitten behoorlijk in de lift en worden vandaag de dag heel veel gebruikt in allerlei toestellen.

Alhoewel Lithium Ion batterijen over het algemeen een lange levensduur hebben, kunnen ook deze batterijen het op geen gegeven ogenblik opgeven. Koop ook in dit geval niet meteen nieuwe batterijen. Een batterij repareren is vrij makkelijk en u bespaart er heel wat euro’s mee.

Lithium Ion batterijen laden meestal niet meer op omdat het voltage zo laag geworden is dat de oplader de batterij niet meer ‘herkent’. Als u deze batterijen wilt repareren, zal u dus het voltage moeten verhogen.

Dit doet u met een andere energiebron. Zorg ervoor dat het voltage van deze andere batterij iets hoger is dan het voltage van de Lithium Ion batterij die u wilt repareren. Verbind de Lithium Ion batterij met de andere energiebron met meetsnoeren. Als de lege batterij verbonden wordt met de nieuwe energiebron, zult u merken dat het voltage van de lege batterij al snel verhoogt. Bereikt deze het gewenste voltage, dan kunt u deze batterij weer in de oplader plaatsen. Deze zal de batterij nu weer ‘herkennen’ en zal de batterij weer opladen.

Een Nikkel Cadmium batterij repareren

Het grote nadeel van NiCd batterijen is dat zij last hebben van het geheugeneffect. Dit betekent dat zij zich ‘herinneren’ hoeveel energie er ontladen werd en dat ze, als ze herladen worden, enkel dat deel van de energie leveren. Dit geheugeneffect doet zich vooral voor als er in de batterij kristallen gevormd worden. Om een NiCd batterij te repareren, zult u deze kristallen dus moeten wegnemen.

De eenvoudigste manier om dit te doen is de batterij helemaal te ontladen en daarna weer helemaal op te laden.

Een tweede manier is de batterij weer tot leven ‘tikken’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een externe energiebron. De negatieve pool van deze externe energiebron wordt verbonden met de negatieve pool van de accu, waarna u tegelijkertijd met de top van de positieve kabel van de energiebron de positieve pool van de batterij enkele keren aanraakt. Daarna koppelt u deze batterij en externe energiebron weer van elkaar los en plaatst u de afgekoelde batterij in de oplader om helemaal te laten opladen.

Een Nikkel Metaal Hydride batterij repareren

Ook NiMH batterijen kunt u makkelijk repareren door deze helemaal te ontladen en daarna weer helemaal op te laden. Omdat uw batterijen het weer optimaal zouden doen, kan het gebeuren dat u deze hele ontlaad- en oplaadprocedure een aantal keer moet herhalen. Moeilijk is dit helemaal niet, maar dit kan gerust wel wat tijd vragen.

Een tweede methode om NiMH batterijen te repareren is gebruik maken van een speciale automatische oplader die het hele reparatieproces vanzelf doorloopt.

Zoals u ziet: een batterij repareren is verrassend eenvoudig en zal u heel wat onnodige kosten besparen. Mooi meegenomen dus!