repareren telefoon accuEen stap-voor-stap handleiding voor het repareren van een accu telefoon!

Een van de grootste ergernissen bij gebruikers van mobiele telefoons is een accu die niet meer oplaadt of een accu die het na een paar uur al laat afweten. Vandaag de dag zijn we zo gewend geraakt aan het feit dat we altijd bereikbaar zijn en als de accu van onze mobiele telefoon het vroegtijdig laat afweten zitten we dan ook vaak met de handen in het haar. Ten eerste zijn we niet meer bereikbaar en ten tweede betekent een nieuwe accu vaak een grote kost. Toch hoeft dit helemaal geen reden tot paniek te zijn. Het repareren van de accu van uw telefoon is immers perfect mogelijk.

De accu als het kloppend hart van uw telefoon

Een mobiele telefoon zonder accu, daar bent u niets mee. Al heeft u nog de meest gesofisticeerde mobiele telefoon op zak, als de accu van uw telefoon het begeeft, dan staat u nergens.

Wat jammer is, is dat elke accu een beperkte levensduur heeft. Ooit komt een dag dat deze het zal opgeven en helaas ook door reparatie niet meer tot leven kan gewekt worden.

Vrijwel alle mobiele telefoons maken gebruik van Lithium Ion accu’s. Deze zijn immers licht en compact, hebben een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading. Bovendien hebben Lithium Ion accu’s geen last van het geheugeneffect, wat betekent dat ze eerdere opladingen en ontladingen niet zullen ‘onthouden’.

Ondanks al deze voordelen, hebben Lithium Ion accu’s ook een groot nadeel: ze zijn duur. U heeft er dus alle belang bij om goed zorg te dragen voor de accu van uw telefoon.

Hoe kan u zorgen voor een langere levensduur van uw Lithium Ion accu?

  • Laat voor gebruik de accu van uw telefoon helemaal opladen. De meeste mensen doen dit niet. Aan een ander kent u uzelf: kunt u wachten om uw telefoon te testen voor deze helemaal opgeladen is? Meestal wilt iedereen hier meteen mee aan de slag. Doe dit echter niet! Uw telefoon helemaal laten opladen voor het eerste gebruik heeft een positief effect op de levensduur van de accu.
  • Bent u ook een van die mensen die zijn telefoon een hele nacht laat opladen om deze de volgende dag intensief te kunnen gebruiken? U doet dit beter niet. Uw telefoon af en toe een korte periode opladen heeft een veel positiever effect op uw accu.
  • Laat uw Lithium Ion accu ook eenmaal per maand helemaal ontladen. Ook dit komt de levensduur van uw accu ten goede.
  • Is uw accu aan het opladen, gebruik dan bij voorkeur uw telefoon niet. Hierdoor kan uw accu immers oververhitten.
  • Leg uw telefoon nooit in de volle zon of op plaatsen waar het heel warm is. Externe warmte kan uw accu oververhitten. Ook een oplader met een te hoog voltage kan uw telefoon oververhitten.
  • Bent u van plan om uw telefoon een tijdje niet te gebruiken, zorg er dan voor dat de accu voor meer dan 40% geladen is. Laat deze zeker niet gedurende lange tijd ontladen!

Zo repareert u uw accu telefoon

Als de accu van uw telefoon niet meer oplaadt zoals die zou moeten opladen of als deze het helemaal laat afweten, koop dan nog niet meteen een nieuwe accu, maar probeer eerst zelf de accu van uw telefoon te repareren. U zult merken dat dit heus niet zo moeilijk is en u kan er heel wat euro’s mee besparen.

Vaak laadt een Lithium Ion accu niet correct meer op omdat het voltage van de accu zo laag geworden is dat de oplader deze accu niet meer ‘herkent’ en deze bijgevolg ook niet meer kan opladen. U zal er dus moeten voor zorgen dat het voltage van uw accu voldoende hoog wordt, zodat de oplader de accu weer ‘herkent’ en deze dus ook weer kan opladen.

Benodigdheden:

  • Een lege Lithium Ion accu
  • Een oplader voor een Lithium accu
  • Een externe energiebron
  • Een multimeter
  • Meetsnoeren

Praktische aanpak:

  • U verbindt de lege accu van uw telefoon met een andere Lithium Ion accu die het wel nog doet. Kies hiervoor een accu met hetzelfde voltage als het algemene voltage van uw lege accu. Verbind de rode sonde van het meetsnoer met de positieve pool van de accu en de energiebron en de zwarte sonde met de negatieve pool van de accu en de energiebron. Als u hierbij een vonkje ziet is dit normaal.
  • Eenmaal de accu en de externe energiebron met elkaar verbonden werden, dan controleert u het voltage van de lege accu met een multimeter. U houdt hierbij de rode sonde van de multimeter tegen de positieve pool van de lege accu en de zwarte sonde van de multimeter tegen de negatieve pool van de lege accu. U zult merken dat het voltage van de lege accu stijgt.
  • Stabiliseert het voltage van de lege accu, dan kunt u deze van de externe energiebron loskoppelen. Het is hierbij zeker de bedoeling niet dat het voltage van de lege accu even hoog wordt als dat van de externe energiebron. Als het voltage voldoende hoog is, zodat de oplader de accu weer ‘herkent’, dan is dit ruim voldoende.
  • De lege accu, die nu een stabiel voltage heeft, plaatst u in de oplader. Deze zou de accu nu weer moeten ‘herkennen’ en deze helemaal opladen.
  • Laat de accu minimaal 10 minuten in de oplader zitten. Als het voltage blijft toenemen, dan bent u in het repareren van uw telefoon accu geslaagd.

Als u alle stappen van deze rubriek ‘Repareren accu telefoon’ volgt, dan is de kans groot dat uw accu het weer perfect doet. Zoals eerder al aangegeven heeft elke accu echter een beperkte levensduur en zal u de accu van uw telefoon niet eeuwig kunnen repareren. Toch zal alle tijd die u wint bij het gebruik van uw oude accu heel wat winst opleveren en zal het repareren van een telefoon accu altijd lonen.

Zelf een telefoon accu leren reviseren?

Als uw telefoon accu het vroegtijdig laat afweten of niet goed meer werkt, dan zult u een revisie van de accu’s moeten uitvoeren. Hoe u dit moet aanpakken, ontdek u via ons Accu Revisie Programma. Als uw fietsaccu of welke accu dan ook het nog maar eens laat afweten, bekijk dan deze pagina en leer stap voor stap hoe u zelf heel makkelijk dode accu’s weer tot leven kunt brengen.