Heeft u zich al eens afgevraagd hoe lood zuur accu’s worden gerecycleerd?

Eerder zagen we al dat u de levensduur van uw lood zuur accu kunt verlengen door deze op de juiste manier te onderhouden. We zagen ook uitgebreid hoe u zelf een lood zuur accu zelf kunt repareren en weer aan de praat kunt krijgen als deze het opgeeft. Interessant om deze zaken te weten, maar jammer genoeg zal er een tijd komen dat uw lood zuur accu het ondanks alle voorzorgsmaatregelen en revisietechnieken toch definitief zal opgeven.

Wat te doen met een kapotte lood zuur accu?

Heeft uw lood zuur accu het definitief opgegeven, gooi deze dan niet zomaar weg!

De loden platen en het zwavelzuur zijn gevaarlijke chemische stoffen die u en de natuur veel schade kunnen toebrengen. Het is bovendien verboden om deze chemische stoffen zomaar weg te gooien. Wordt u hierbij betrapt, dan staat er u een fikse boete te wachten.

In principe hebben leveranciers van lood zuur accu’s en autobedrijven een terugnameplicht voor lood zuur accu’s. Concreet betekent dit dat u deze altijd kan terugbrengen naar de leverancier waar u uw accu ooit gekocht heeft. Heel vaak echter weten mensen niet meer waar hun accu vandaan kwam of zijn leveranciers niet echt geneigd om deze kapotte accu’s terug te nemen. In dit geval kan u ze altijd naar het afvalbrengstation van uw gemeente brengen. Daar worden de lood zuur accu’s opgehaald door gespecialiseerde firma’s die ze recycleren.

Rijdt u zelf liever niet naar een afvalbrengstation of kan u met uw kapotte lood zuur accu niet terecht bij uw leverancier, dan kan u ook een beroep doen op een gespecialiseerde firma die uw lood zuur accu komt ophalen. Het goede nieuws is dat u hier vaak helemaal niets voor hoeft te betalen en dat u er zelfs meestal nog iets voor krijgt!

Welke stoffen kunnen uit een lood zuur accu gerecycleerd worden?

Naast de gevaarlijke chemische stoffen lood en zwavelzuur, bevat een lood zuur accu ook volgende stoffen:

  • Polypropyleen (de behuizing van de lood zuur accu)
  • Andere kunststoffen zoals PVC, PE, enz. …
  • Hard rubber
  • Andere niet gespecifieerde materialen

Vrijwel alle stoffen uit een lood zuur accu kunnen gerecycleerd worden en door uw oude accu’s in te leveren draagt u dus bij aan een beter milieu.

Hoe worden lood zuur accu’s praktisch gerecycleerd?

De verschillende stoffen in een lood zuur accu worden door middel van allerlei chemische processen gerecycleerd. Zonder hierbij al te technisch in detail te treden komt het erop neer dat deze processen de nog bruikbare componenten perfect uit deze stoffen kunnen halen. Dit proces heet een pyrometallurgische behandeling.

Voor de stoffen die een lood zuur accu bevat gerecycleerd kunnen worden, zal het zwavelzuur uit de accu moeten gehaald worden.

Hiervoor kunnen twee processen gebruikt worden:

  • Het hoogoven recycling proces (VARTA-proces)

Het zuur wordt uit de accu’s verwijderd en daarna worden de accu’s in een oven geplaatst van meer dan 1000° waarin met zuurstof verrijkte lucht wordt toegevoegd. Hierdoor smelt het lood waardoor het in grote blokken kan gegoten worden. Tijdens dit hele verbrandingsproces worden het polypropyleen en de andere kunststoffen gebruikt als brandstof en als katalysator.

  • Het mechanisch scheiden gevolgd door smelten (MA en CX-proces)

Bij deze methode wordt het zuur uit de accu gehaald en wordt de accu helemaal ontmanteld. Alle onderdelen worden van elkaar gescheiden door speciale machines. Eenmaal deze grote scheiding gebeurd is, worden alle kleinere deeltjes nog een keer in verschillende onderdelen afgebroken. Het lood en alle kunststoffen worden van elkaar gescheiden. Eenmaal dit gebeurd is, wordt het gerecycleerde lood verpakt en kan het voor andere toepassingen gebruikt worden.

Hoe lood zuur accu’s gerecycleerd worden is een heel technisch en ingewikkeld proces, maar een proces dat wel loont. Het overgrote deel van het gerecycled lood wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe lood zuur accu’s en dit is een goede zaak.

Deze vreemde methode brengt vrijwel elke lood zuur accu weer tot leven

U kan nog veel meer doen om de levensduur van uw loodaccu’s te verlengen. We behandelen deze en nog tal van andere manier om de levensduur van uw accu’s te waarborgen in ons Accu Revisie Programma.

In dit programma leert u bovendien ook hoe u uw accu’s weer tot leven kan brengen. En als u eenmaal deze eenvoudige accu revisie methode heeft geleerd, zult u vrijwel nooit meer nieuwe lood zuur accu’s hoeven te kopen! 

Deze gehele collectie met stap-voor-stap revisie handleidingen kunt u bemachtigen. Handleidingen die u laten zien hoe u bijna elk type accu kunt reviseren! U vindt deze revisie handleidingen op hier.

    1 Response to "Hoe Worden Lood Zuur Accu’s Gerecycleerd?"

Comments are closed.