Waarom is recycling van lood zuur accu’s belangrijk?

Er zijn wel meerdere redenen waarom recycling van lood zuur accu’s belangrijk is. Een lood zuur accu die het niet meer doet, kunt u niet zomaar in de vuilnisbak gooien.

Ten eerste is dat bij wet verboden, want een lood zuur accu bevat schadelijke chemische stoffen. Deze zijn niet alleen gevaarlijk voor de mens, maar belasten ook het milieu.

Een tweede reden waarom recycling van lood zuur accu’s belangrijk is, is omdat de gerecycleerde materialen kunnen gebruikt worden om nieuwe lood zuur accu’s te maken. Hierdoor hoeven er geen nieuwe processen in gang gezet te worden om nieuwe zware metalen te winnen en ligt de milieukost lager.

In Nederland zijn er verschillende bedrijven die zich bezighouden met recycling, niet alleen van lood zuur accu’s, maar van allerhande gevaarlijke en uiteraard ook niet-gevaarlijke producten. En dit is een bijzonder goede zaak! Zo leert iedereen bewuster met producten omgaan, wordt de afvalberg kleiner en liggen de kosten voor nieuwe producten lager.

De ARN en Stibat

Twee belangrijke spelers op de markt van recycling zijn ARN en Stibat. U heeft ongetwijfeld al wel van deze bedrijven gehoord. Omdat deze bedrijven in Nederland zo belangrijk zijn voor de recycling van lood zuur accu’s geven we u graag wat extra informatie over deze bedrijven.

  • ARN (Auto Recycling Nederland)

Dit bedrijf werd in 1995 door de autobranche opgericht omwille van de wettelijke verplichtingen om kapotte auto’s te verwerken. ARN werkt samen met heel wat andere bedrijven uit de recycling- en mobiliteitsbranche en realiseerde vorig jaar een recyclingpercentage maar liefst van 98,7%.

ARN heeft een heel eigen missie en visie. Hun missie is samen met hun partners streven naar een verantwoorde en hoogwaardige recycling van auto’s. Als visie geloven zij dat de recycling van auto’s bijdraagt aan de circulaire economie, waarbij er geen schade is voor het milieu en de leefomgeving. Hun motto: Wat nu nog niet kan, is straks mogelijk.

Breng voor meer informatie gerust eens een bezoekje aan hun website www.arn.nl, waar u niet alleen deze missie en visie kunt nalezen, maar ook heel wat informatie vindt over de recycling van auto’s in het algemeen en lood zuur accu’s in het bijzonder.

ARN houdt er toezicht op dat de recycling van lood zuur accu’s gebeurt zoals beschreven in het Koninklijke Besluit ‘Beheer batterijen en accu’s’.

Ook nog even meegeven dat autoproducenten en importeurs de wettelijke verplichting hebben om accu’s na gebruik terug te nemen. Dit brengt uiteraard heel verantwoordelijkheden met zich mee. Om hieraan te kunnen voldoen steunt ARN, in samenwerking met Stibat, deze ondernemers. Zo helpen zij deze bedrijven niet alleen met de inzameling, het vervoer en de verwerking, maar bieden zij ook administratieve ondersteuning.

  • Stibat (Stichting batterijen)

Stibat is een non-profitorganisatie die al 20 jaar zorgt voor de inzameling en recycling van lege batterijen en accu’s. In elke Nederlandse gemeente vindt men per 2.000 inwoners een inleverpunt voor kapotte batterijen en/of accu’s. Inmiddels heeft dit bedrijf maar liefst 24.000 inzamelpunten over heel Nederland.

Meer informatie over deze non-profitorganisatie kunt u vinden op www.stibat.nl.

Inzamelen van oude batterijen en accu’s is een goede zaak, recycling hiervan een nog betere zaak! En ook hiervoor is Stibat verantwoordelijk.

Bij Stibat worden de verschillende batterijen en accu’s gesorteerd, zodat ze per soort kunnen verwerkt worden. In het geval van recycling van lood zuur accu’s worden deze doorgespeeld aan gespecialiseerde bedrijven die deze lood zuur accu’s ontmantelen en er daarna de nog bruikbare stoffen uithalen.

De belangrijkste stof die uit een lood zuur accu gerecycleerd kan worden is lood. Lood is in de aardkorst aanwezig en wordt meestal aangetroffen in ertsen die ook andere metalen zoals zink, zilver en koper bevatten. Lood is een heel giftige stof die zowel voor de mens als voor het milieu heel schadelijk is. Het was pas op het eind van de jaren ’80 dat wetenschappers ontdekten dat lood zo giftig was. Meteen werden toepassingen waarbij lood gebruikt werd dan ook vermeden. Een aantal jaren later ontdekte men echter de recycling eigenschappen van lood, waardoor deze stof toch weer gebruikt mocht worden bij verschillende toepassingen.

Het lood dat door middel van recycling gewonnen wordt, wordt in allerlei toepassingen gebruikt, maar hoofdzakelijk gebeurt de recycling van lood zuur accu’s om er nieuwe lood zuur accu’s mee te produceren. Zo maakt men de cirkel rond, met een minimale belasting voor mens en milieu. Een goede zaak, toch?

Deze vreemde methode brengt vrijwel elke lood zuur accu weer tot leven

U kan nog veel meer doen om de levensduur van uw loodaccu’s te verlengen. We behandelen deze en nog tal van andere manier om de levensduur van uw accu’s te waarborgen in ons Accu Revisie Programma.

In dit programma leert u bovendien ook hoe u uw accu’s weer tot leven kan brengen. En als u eenmaal deze eenvoudige accu revisie methode heeft geleerd, zult u vrijwel nooit meer nieuwe lood zuur accu’s hoeven te kopen! 

Deze gehele collectie met stap-voor-stap revisie handleidingen kunt u bemachtigen. Handleidingen die u laten zien hoe u bijna elk type accu kunt reviseren! U vindt deze revisie handleidingen op hier.