oude batterijen reparerenHoe repareer je oude batterijen?

In principe kan iedereen oude batterijen repareren. Dit is heus niet zo moeilijk. Toch hebben heel wat mensen hier schrik voor. Ze zijn bang om iets verkeerd te doen en zo kortsluiting te veroorzaken of ze zijn bezorgd dat hierbij giftige stoffen vrijkomen.

Oude batterijen brengen ze dan ook vaak naar de zaak waar ze de batterij gekocht hebben. Uiteraard zullen deze afraden om oude batterijen te repareren, want voor hen is een nieuwe batterij verkopen veel winstgevender. Ook fabrikanten van batterijen zullen u afraden deze te repareren. Als iedereen zijn oude batterijen repareert, zien zij hun verkoop immers dalen. Trap daarom niet in deze verkooppraatjes. Oude batterijen repareren kunt u makkelijk zelf!

De levensduur van een batterij

Een batterij is een vat vol energie dat, afhankelijk van het soort batterij, stoffen bevat die een chemische reactie teweegbrengen, zodat deze energie afgegeven wordt.

Batterijen doen het echter niet eeuwig. Elke batterij heeft een beperkte levensduur, maar de ene batterij heeft een langere levensduur dan de andere. Zo doen Lithium Ion batterijen het bijvoorbeeld veel langer dan Nikkel Cadmium batterijen. De levensduur van een batterij is dus beperkt. Als u echter uw batterij zo goed mogelijk verzorgd en deze gebruikt zoals dit hoort, dan kan u deze levensduur behoorlijk verlengen.

Eenmaal de levensduur van uw batterijen ten einde is, geef dan de hoop nog niet op en gooi deze niet zomaar meteen weg. Batterijen zijn niet goedkoop en als u de levensduur ook maar iets kan verlengen is dit natuurlijk mooi meegenomen.

Oude batterijen repareren is in bepaalde gevallen mogelijk. Hoe u dit doet hangt af van het type batterij. In onze rubrieken ‘Hoe kunt u batterijen hergebruiken’, ‘Hoe reviseert u oude batterijen’ en ‘Een batterij repareren’ – (linken invoegen) komen de verschillende werkwijzen voor de verschillende soorten batterijen uitgebreid aan bod.

Als u deze rubrieken aandachtig doorneemt, dan kunt ook u makkelijk oude batterijen repareren. U zult merken dat u daarvoor echt geen technische knobbel voor nodig heeft.

Heb ik speciaal materiaal nodig om oude batterijen te repareren?

Om oude batterijen te repareren heeft u wel wat basismateriaal nodig. Geen nood: u hoeft helemaal geen dure zaken aan te kopen om oude batterijen te repareren. En dit is nu precies wat oude batterijen repareren zo interessant maakt: u hoeft niet veel geld uit te geven aan speciale materialen en u kan de aankoop van nieuwe batterijen nog een tijdje uitstellen. Winst op beide vlakken dus.

De basisbenodigdheden om oude batterijen te repareren, afhankelijk van het soort batterij, zijn de volgende:

  • Een multimeter: een multimeter is een apparaat om het voltage van een batterij te meten en heeft bijna elke doe-het-zelver wel in huis.
  • Meetsnoeren: met meetsnoeren verbindt u oude batterijen met nieuwe batterijen, zodat de oude batterijen weer opgeladen kunnen worden. Met meetsnoeren meet u uiteraard ook het voltage van batterijen. Ook dit behoort tot het standaardmateriaal van mensen die graag zelf de handen uit de mouwen steken.
  • Een externe energiebron (een nieuwe batterij): een externe energiebron kan u gebruiken om het voltage van uw oude batterijen weer te verhogen. Ook dit betekent niet noodzakelijk een extra kost. Wie heeft immers geen extra batterij in huis?
  • Een oplader: afhankelijk van het soort batterij, kan dit een extra kost betekenen om oude batterijen te repareren. De meeste opladers zijn echter helemaal niet zo duur en de aankoop ervan wint u echt wel terug met oude batterijen te repareren.
  • Een adapter van een smartphone: bent u ook zo iemand die een hele verzameling adapters van oude smartphones heeft liggen? Dan bent u zeker niet de enige. De meeste mensen houden deze adapters bij, ook als hun telefoon het heeft opgegeven, en dit komt bij het repareren van oude batterijen goed van pas.

Moet ik speciale voorzorgen nemen als ik oude batterijen wil repareren?

Oude batterijen repareren betekent uiteraard wel dat u werkt met chemische producten en/of zware metalen. Zo bevat een Nikkel Cadmium batterij bijvoorbeeld de heel giftige stof Cadmium.

Oude batterijen repareren betekent echter niet dat u deze helemaal uit elkaar moet halen en in rechtstreeks in contact komt met deze producten. Eigenlijk zijn alle methode om oude batterijen te repareren heel veilig en zullen, als u hierbij voorzichtig en stap voor stap te werk gaat zoals wij u uitleggen, geen negatieve invloed hebben op uw gezondheid.

Hou er wel rekening mee dat u doe-het-zelf projecten altijd uitvoert op eigen risico. Neem altijd alle veiligheidsmaatregelen in acht. Als u iets niet begrijpt of als u niet zeker weet hoe u iets moet uitvoeren, neem dan contact op met een specialist ter zake.

Oude batterijen repareren zal u niet alleen voldoening geven, maar u zal er ook heel wat euro’s mee besparen.

Nog meer tips voor het repareren van oude batterijen?

We weten allemaal dat  batterijen duur zijn en de prijzen blijven maar stijgen. Het gemiddelde gezin besteedt iedere maand meer en meer van hun hard verdiende centen aan allerlei soorten batterijen…

Maar wat als ik u vertel dat je allerlei oude batterijen en accu’s weer kunt repareren! Als u de juiste instructies heeft, is het eigenlijk heel snel en eenvoudig te doen! Hoe u dat doet ontdek u in het Accu Revisie Programma

Dit unieke programma leert jou stap voor stap hoe je oude  batterijen en dode accu’s weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Batterijen repareren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.

Meer weten? klik dan hier!