oplaadbare batterijen reparerenEen handleiding voor het repareren van oplaadbare batterijen 

In principe worden alle oplaadbare batterijen accu’s genoemd. De meeste mensen kennen dit verschil echter niet en spreken altijd van batterijen. Het woord accu wordt immers maar al te vaak geassocieerd met grote lood zuur accu’s in wagens, heftrucks, landbouwmachines, enz. …

Hoewel het woord batterij hier taalkundig niet op zijn plaats is, zullen we voor het goede begrip van alle lezers per uitzondering toch het woord batterijen gebruiken. Maar dit terzijde. Laten we maar meteen van start gaan om te ontdekken hoe u uw oplaadbare batterijen kunt repareren!

De verschillende soorten oplaadbare batterijen

Er bestaan talloze soorten oplaadbare batterijen. De populairste soort oplaadbare batterijen is ongetwijfeld de Lithium Ion (Li-Ion) batterij. Toch zijn er ook nog toestellen die werken op Nikkel Cadmium (NiCd) batterijen of Nikkel Metaal Hydride (NiMH) batterijen.

Daarom graag een overzicht van de drie oplaadbare batterijen en hoe u deze kunt repareren.

  • Nikkel Cadmium batterijen (NiCd)

Nikkel Cadmium batterijen zijn het schadelijkst voor het milieu en voor de mens. Deze batterijen bevatten immers het uiterst giftige chemische element Cadmium. Deze stof brengt niet alleen schade toe aan het lichaam als men er rechtstreeks mee in contact komt, maar ook de dampen van Cadmium kunnen de nieren en de luchtwegen beschadigen.

NiCd batterijen behouden ook minder lang hun elektrische lading en hebben last van het geheugeneffect.

Toch hebben NiCd batterijen een aantal voordelen. Ze zijn meestal veel goedkoper dan andere oplaadbare batterijen en kunnen een grote stroomhoeveelheid leveren. Zwaar elektrisch gereedschap maakt dan ook veel gebruik van Nikkel Cadmium batterijen.

Heeft uw NiCd batterij het begeven dan kan u op 2 manieren deze oplaadbare batterij repareren.

  • Een eerste manier is de batterij helemaal te laten ontladen tot 1V en deze meteen weer te herladen.
  • Een tweede methode bestaat erin de NiCd batterij weer tot leven te ‘tikken’.

Hiervoor heeft u een externe energiebron nodig met dubbel zoveel volt als uw originele NiCd batterij.

U houdt met meetsnoeren de negatieve pool van de externe energiebron tegen de negatieve pool van de batterij en raakt met de top van de positieve kabel van de externe energiebron de positieve pool van de kapotte batterij aan. U doet dit een paar keer na elkaar, zodat u als het ware deze polen tegen elkaar tikt. Laat de oude batterij hierna wat afkoelen en plaats deze daarna in de lader. U zult merken dat uw batterij perfect oplaadt en het hierna weer doet.

  • Metaal Hydride batterijen (NiMH)

Het grote voordeel van NiMH batterijen is dat deze minder last hebben van het geheugeneffect. Daartegenover staat dan weer dat deze batterijen het over het algemeen minder lang doen, vooral bij extreem hoge of extreem lage temperaturen. Ook de zelfontlading bij Metaal Hydride batterijen is vrij hoog. Ook nog even meegeven dat Nikkel allergische reacties kan veroorzaken, maar niet zo giftig is als Cadmium.

Ook een Metaal Hydride batterij kunt u perfect repareren, zonder dat u hiervoor een scheikundige knobbel moet hebben en hier zijn 2 methoden voor.

  • Net zoals NiCd batterijen kunnen NiMH batterijen het weer perfect doen als deze volledig ontladen en meteen weer opgeladen worden. Om de batterij volledig te laten ontladen, gebruikt u het toestel dat gebruik maakt van deze batterij tot dit toestel het niet meer doet. Daarna laat u de batterij afkoelen tot op kamertemperatuur en laadt u deze op met de oplader of het toestel zelf. Als u dit enkele keren herhaalt, zou uw batterij het weer moeten doen.
  • Om uw NiMH batterij te repareren, kunt u ook gebruik maken van een speciale NiMH oplader. U plaatst dan de batterij in het apparaat en deze doorloopt automatisch de hele revisiecyclus.
  • Lithium Ion batterij (Li-Ion)

De nieuwste generatie oplaadbare batterijen zijn Lithium Ion batterijen.

Li-Ion batterijen zijn heel licht en compact en dus wat hun afmetingen betreft, heel handig. Ze hebben een hoge energiedichtheid, een hoog vermogen en een geringe zelfontlading. Ook hebben deze batterijen geen last van het geheugeneffect, zijn ze veel milieuvriendelijker dan andere oplaadbare batterijen en hebben ze over het algemeen een lange levensduur.

Een Lithium Ion batterij is dus een heel goede batterij. U hoort het misschien al aankomen: deze batterij heeft echter ook het nadeel dat deze vrij duur is. U heeft er dan ook alle belang bij om te weten hoe u een Li-Ion batterij kunt repareren.

De belangrijkste reden waarom een Li-Ion batterij het opgeeft is omdat deze zo sterk ontladen is dat de oplader deze niet meer ‘herkent’. Bij het repareren van een Li-Ion batterij zullen we er dus moeten voor zorgen dat de oplader deze batterij weer zal ‘herkennen’. We kunnen het voltage van een Li-Ion batterij perfect verhogen door middel van een externe energiebron. U verbindt met meetsnoeren de oude batterij met de nieuwe batterij. Hierdoor zal het voltage van de te repareren batterij de hoogte ingaan. Als dit voltage zich stabiliseert, dan kunt u de batterij weer in de oplader plaatsen, waardoor deze de batterij weer zal ‘herkennen’ en deze zonder moeite zal opladen.

Hoe u oplaadbare batterijen kunt repareren zal afhangen van het type batterij. Over het algemeen heeft u hiervoor geen duur materiaal nodig, waardoor het repareren van oplaadbare batterijen altijd loont!

Nog meer tips voor het repareren van oplaadbare batterijen?

We weten allemaal dat oplaadbare batterijen duur zijn en de prijzen blijven maar stijgen. Het gemiddelde gezin besteedt iedere maand meer en meer van hun hard verdiende centen aan allerlei soortencbatterijen…

Maar wat als ik u vertel dat je oplaadbare batterijen weer kunt repareren! Als u de juiste instructies heeft, is het eigenlijk heel snel en eenvoudig te doen! Hoe u dat doet ontdek u in het Accu Revisie Programma

Dit unieke programma leert jou stap voor stap hoe je batterijen en dode accu’s weer voor de volle 100% aan de praat krijgt. Batterijen repareren is helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en u kan er heel wat geld mee besparen.

Meer weten? klik dan hier!