Wat is de beste manier om je Nikkel Cadmium (NiCd) accu’s te repareren? In het begin van de NiCd-accu’s hadden ze heel veel last van het geheugeneffect wat betekent dat de batterijen net die hoeveelheid energie geven die tijdens voorgaande oplaadrondes geladen werd. Bij de nieuwe NiCd batterijen doen deze problemen zicht niet meer voor.

NiCd-accu’s en kristalvorming

Er is wel een ander probleem dat zich aandient bij de nieuwe NiCd-accu’s. Bij deze batterijen heb je het probleem van kristalvorming. Wanneer je de batterij niet regelmatig gebruikt dan kunnen er op de negatieve plaat kristallen gaan vormen. Door de kristalvorming wordt de oppervlakte van de negatieve plaat kleiner. Op deze manier kan het dan ook een beperkte energie afgeven. De batterij zal dan afnemen in prestatie. Maar dat is nog niet het ergste. Wordt er niets gedaan, dan zullen de kristallen zich gaan verspreiden en groeien ze door de isolatielaag heen door totdat ze de positieve plaat hebben bereikt. Wanneer dit zich voordoet kan er een kortsluiting plaats vinden en zal je de accu niet meer kunnen repareren.

Oorzaak

Kristalvorming ontstaat over het algemeen wanneer men de batterij niet op de juiste manier ontlaadt en oplaadt. Het verkeerd op en ontladen is ook een van de redenen waarom een batterij het op den duur opgeeft. Als je langer van je batterij wilt genieten dan zal je ervoor moeten zorgen dat je je batterij op de juiste manier oplaadt en ontlaadt. Wanneer je NiCd-accu tot de helft is ontladen moet je het liever niet meteen helemaal weer opladen maar wacht een tijdje tot de batterij bijna leeg is.

Eenvoudige reparatie

Je kan de NiCd-batterij wel makkelijk repareren. Wanneer je de batterij zo nu en dan onder een lichte belasting zet om te ontladen voor je deze weer gaat opladen dan zullen de kristallen oplossen. Je kan de batterij in een zaklamp zetten en deze een tijdje hierin laten werken. Is de batterij leeg, kan je deze weer voor de volle honderd procent opladen. Je zal merken dat je NiCd batterij na deze eenvoudige reparatiebeurt het veel beter zal doen. Wel moet je het niet te vaak uitproberen. Het advies is om deze methoden ongeveer vier keren in het jaar te doen.

Hou er wel rekening meer dat wanneer je je NiCd-accu voor langer dan een halfjaar niet oplaadt en niet ontlaadt dan kunnen de kristallen heel erg hard worden dat het niet meer mogelijk is om ze middels een eenvoudige reparatie proces te laten oplossen. Wil je ze echter wel weer nieuw leven in blazen dan zal je een meer gespecialiseerde aanpak moeten toepassen.

Een Lithium-Ion accu zal je in tegenstelling tot de NiCd-accu wel weer helemaal kunnen opladen wanneer het niet helemaal leeg is. De Lithium Ion batterij gaat langer meer wanneer de energielevel nooit lager daalt dan 70%

Nu zie je dat je voor elke soort accu de juiste op en ontlaad systeem hebt en de juiste manier om het te repareren.

Op deze manier kan je ook nog wat geld besparen wanneer je zelf aan de slag gaat om je batterij te repareren.

Wil Je Nog Meer Tips Over Het Reviseren Van Accu’s?

Wil je nog meer tips ontdekken over hoe je zelf je diverse soorten accu’s kunt reviseren? Kijk dan of ons Accu Revisie Programma iets voor je is. Hierin bespreken we immers hoe je oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, fietsaccu’s, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.

Oplaadbare batterijen reviseren maar ook tal van andere accu’s is namelijk helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en je kan er heel wat geld mee besparen.

Meer weten over het reviseren van accu’s? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor je is!