De Lithium-Ion accu’s zijn heel erg populair en hebben heel veel voordelen. Deze batterijen zijn heel efficiënt in gebruik en zijn toch niet zo schadelijk voor het milieu als andere batterijen.

Nadeel

Een nadeel dat je aan deze batterijen hebt is dat wanneer ze te diep en te veel ontladen ze soms verhit kunnen raken met als gevolg dat ze de bepaalde apparaten kunnen beschadigen. Gelukkig zijn wetenschappers aan de slag gegaan en hebben ze voor de Lithium-Ion accu’s een veiligheid mechanisme in gebouwd. Deze zorgt ervoor dat tijdens een diepe ontlading van de accu er geen chemische reacties ontstaan. De apparaten worden dan ook hierdoor beschermd.

Veiligheidsmechanisme

Wanneer je een Lithium-Ion accu niet meer gebruikt dan zal het ontladen maar niet helemaal. Doet de batterij het niet, wil dat niet zeggen dat het helemaal dood is. Gebruik je het niet zal de energie dalen tot het de veiligheidsdrempel heeft bereikt. Daarna komt het beschermingsmechanisme in actie en zal de batterij het helemaal niet meer doen.

Veiligheidscircuit bereikt

Wanneer je Lithium-Ion accu zijn veiligheidsdrempel heeft bereikt en niet meer werkt gooien de meeste mensen de batterij weg. Liever doe je dit niet te snel omdat de Lithium-Ion accu, kunnen ondanks de veiligheidsdrempel is bereikt, weer worden gereviseerd.

Lithium-Ion Accu reviseren

De Lithium-Ion accu kan je reviseren. Dit doe je met een speciale oplader die voorzien is met een herstelfunctie. Zo een oplader is voorzien van een boost functie die constant de batterij op langzame wijze weer kan opladen. Op deze manier krijgt de batterij een bepaald voltage weer terug. Wordt de accu opgeladen tot vlak boven de veiligheidsdrempel dan zal de batterij op een bepaald moment weer helemaal kunnen opladen.

Veiligheid

Ben je bezig je Lithium-Ion accu te reviseren dan zal je wel bepaalde veiligheidsmaatregelen moeten volgen. Plaats je je Lithium-Ion accu op de oplader en probeert het te boosten moet je niet langer dan een minuut wachten om het te stoppen. Wanneer de batterij zijn veiligheidsdrempel heeft bereikt wordt het onstabiel en kan het heet gaan worden.

Niet doen

Deze manier van boosten moet je niet langer doen met de Lithium-Ion accu die het al langer dan een week niet meer doet. Dit proces kan de binnenkant van de batterij beschadigen en kan het een kortsluiting veroorzaken.

Wanneer je de batterij op de oplader zet probeer het altijd op de juiste manier te doen. Sluit je de polen verkeerd aan dan zal de oplader de batterij niet kunnen boosten. Maar dit is niet het ergste. Verbind je de polen verkeerd met elkaar dan kan je de batterij voorgoed beschadigen en zal je het nooit meer kunnen reviseren.

Nu weet je precies wat je moet doen om je Lithium-Ion accu te reviseren. Zorg er wel voor dat je de veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Wil Je Nog Meer Tips Over Het Reviseren Van Accu’s?

Wil je nog meer tips ontdekken over hoe je zelf je diverse soorten accu’s kunt reviseren? Kijk dan of ons Accu Revisie Programma iets voor je is. Hierin bespreken we immers hoe je oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, fietsaccu’s, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.

Meer weten over het reviseren van accu’s? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor je is!

    1 Response to "Hoe Reviseer Je Lithium-ion (Li-ion) Accu’s/Batterijen?"

Comments are closed.