Wanneer de accu van je auto het niet meer wilt doen zal je waarschijnlijk snel een andere willen aanschaffen. Maar als je handig genoeg bent dan kan je eigenlijk je loodzuur accu zelf kunnen repareren. Met enkele handige tips zal het zeker lukken en kan je ook nog eens wat geld besparen.

Zo gaat u te werk

Dat een loodzuur batterij niet voor altijd zal blijven werken is een feit. Maar je kan wel nagaan of je het kan repareren. Je zal de batterij eerst moeten testen. En dat kan op verschillende manieren.

Je zal het voltage van je loodzuur accu eerst moeten testen zonder spanning. Je zal een belastingtester moeten gebruiken. Je zal ook elke cel op zichzelf moeten testen met een hydrometer. Ook moet je afzonderlijk het voltage van elke cel moeten testen. Als er nog een beetje leven in zit, is het echt niet zo moeilijk om het te reviseren.

Egalisatielading

Je zou bij een loodzuur accu een egalisatielading kunnen laten doen. Tijdens een egalisatielading zal je de batterij voor een korte periode van tijd moeten opladen met een hoog voltage. Je kan een loodzuur batterijoplader gebruiken die een egalisatiefunctie heeft. In de winkel kan je zo een speciale oplader kopen. Eerst zal je natuurlijk heel goed de handleiding moeten doornemen zodat je precies weet hoe ermee om te gaan.

Handmatig de egalisatielading doen

Als je geen oplader met een egalisatiefunctie hebt dan kan je het ook handmatig uitvoeren. En het is ook nog effectiever.

Eerste stap

Je kan een normale oplader gebruiken ook al heeft het geen egalisatiefunctie

Tweede stap

Haal de elektrische bedrading van batterij weg. Kijk ook als er in elke cel genoeg elektrolytvloeistof zit. Als dat niet het geval is kan je ze aanvullen met gedistilleerd water.

Derde stap

Je kan nu de batterij verbinden met de oplader en het helemaal opladen.

Vierde stap

Is de batterij helemaal opgeladen zal de oplader het opladen van de batterij zelf beëindigen.

Vijfde stap

Heb je de oorspronkelijke lading bereikt kan je de oplader weer opstarten. Je kan ook de wisselstroom hiervoor afsluiten en weer gelijk aan maken. Dit verlengt de oplaadtijd met 1 tot 3 uren.

Zesde stap

Wanneer het egalisatieproces goed verloopt krijg je gasvorming en zal je merken dat het elektrolytvloeistof gaat borrelen.

Zevende stap

Tijdens dit heel proces moet je alles heel goed in de gaten houden en zo nu en dan de spanning van je batterij controleren.

Achtste stap

Het water dat tijdens dit proces verloren gaat kan je later weer bijvullen.

Negende stap

Merk je dat de waarde van je batterij niet meer stijgt en alle cellen tegelijk gas produceren dan kan je het egalisatieproces stopzetten.

Tiende stap

Je kan de batterij tot vijftig procent ontladen en deze weer opnieuw op de normale manier opladen. Werkt je batterij nu goed dan ben je geslaagd en heb je met succes je loodzuur batterij gereviseerd.

Dit zijn enkele handige stappen die je kan gebruiken om je loodzuur accu te reviseren. En heb je jezelf ook nog wat geld kunnen besparen.

Wil Je Nog Meer Tips Over Het Reviseren Van Accu’s?

Wil je nog meer tips ontdekken over hoe je zelf je diverse soorten accu’s kunt reviseren? Kijk dan of ons Accu Revisie Programma iets voor je is. Hierin bespreken we immers hoe je oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, fietsaccu’s, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.

Meer weten over het reviseren van accu’s? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor je is!