Wist je dat oplaadbare batterijen ook wel accu’s worden genoemd. In de meeste gevallen denkt men bij accu’s aan grote batterijen voor auto’s, trucks en andere grotere machines. Maar de kleine batterijen die je weer kan opladen worden ook accu’s genoemd. En wist je dat je ze ook kan reviseren zodat ze weer goed kunnen werken.

Verschillende soorten

Je hebt verschillende soorten oplaadbare batterijen. De meest bekende is de Lithium Ion (Li-Ion) batterij. Maar je hebt ook de Nikkel Cadmium (NiCd) batterij of de Nikkel Metaal Hydride (NiMH) batterij. Maar hoe kun je deze oplaadbare batterijen repareren.

De Nikkel Cadmium batterijen (NiCd)

De Nikkel Cadmium batterijen zijn heel erg schadelijk voor de mens en het milieu omdat ze het heel giftige chemische element Cadmium hebben. Deze zeer giftige stof kan heel veel schade aanrichten aan het lichaam wanner je direct ermee in contact komt. Maar deze stof laat ook dampen los van de Cadmium en kan ook heel veel schade aanrichten aan je luchtwegen. Deze batterijen hebben ook niet zo een lange levensduur. Maar ze hebben ook wel enkele voordelen. Ze kosten veel minder dan andere oplaadbare batterijen. Ook kunnen ze ook een grote hoeveelheid aan stroom aanleveren. Deze batterijen zijn het best te gebruiken voor zwaar elektrisch gereedschap. Doet de batterij het niet meer dan heb je twee manieren om deze oplaadbare batterij te repareren.

De eerste methode is om de batterij eerst helemaal te ontladen tot 1V. Daarna kan je deze weer opladen. De tweede manier is om de batterij weer tot leven te brengen. Je hebt dan een externe energiebron nodig die tweemaal het voltage heeft van je batterij. Zet de meetsnoeren tegen de negatieve pool van je externe energiebron en zet het tegen de negatieve pool van je batterij. Raak met de top van je positieve kabel van je externe energiebron de positieve pool van je lege batterij aan. Herhaal deze handeling een paar keer achter elkaar. De polen moet je eigenlijk tegen elkaar laten tikken. Als je dat een aantal keren hebt gedaan moet je je oude batterij laten afkoelen. Daarna zet je het weer in de oplader en zal je merken dat hij weer helemaal prima oplaadt.

De Metaal Hydride batterijen (NiMH)

De Metaal Hydride batterijen hebben niet zoveel last van een geheugendefect maar ze hebben niet zo een lange levensduur. Dat is vooral het geval bij hele hoge temperaturen of hele lage temperaturen. Ook de ontlading van deze batterij is hoog. Van deze batterij kan je ook allergische reacties krijgen maar is gelukkig niet zo giftig als de Cadmium.

Deze batterij valt ook te repareren. Ten eerste zal je de batterij eerst helemaal moeten ontladen en deze weer helemaal opladen. Wil je het helemaal ontladen, gebruik dan een toestel dat deze batterij gebruikt en gebruik dit toestel totdat het helemaal niet meer reageert. Laat de batterij dan afkoelen en dan laad je de batterij weer op met de oplader of het apparaat zelf. Herhaal deze handeling een paar keer en zal je merken dat je batterij het weer doet. Je kan ook een speciale NiMH oplader gebruiken. Plaats de batterij in het apparaat en ondergaat het vanzelf het hele reparatieproces.

De Lithium Ion batterij (Li-Ion)

De Lithium batterijen zijn de nieuwe generatie van oplaadbare batterijen. De zijn licht in gewicht en klein van formaat. Bezitten heel veel energie, hebben een hoogvermogen en ontladen niet zo makkelijk. Deze batterijen hebben ook geen geheugendefect. Ze zijn ook nog milieuvriendelijker en gaan heel erg lang mee. Het zijn ook veel duurder dan de andere batterijen. Dus handig om te weten hoe deze batterijen te repareren.

Waarom deze batterij het opgeeft is omdat het zeer waarschijnlijk zodanig ontladen is dat de oplader de batterij niet eens meer herkent. Je zal dan ervoor moeten zorgen dat de oplader de batterij weer gaat herkennen. Het voltage kan je weer verhogen door gebruik te maken van een externe energiebron. Verbind de meetsnoeren met de oude batterij samen met de nieuwe batterij. Op deze manier zal het voltage van de kapotte batterij weer omhooggaan. Wanneer het is gestabiliseerd kan je deze weer in de oplader zetten en zal hij de batterij weer herkennen en deze weer vanzelf opladen.

Dit zijn enkele manieren hoe jij je oplaadbare batterijen weer kan opladen en daarmee heel wat geld besparen door minder nieuwe batterijen te gaan kopen.

Wil Je Nog Meer Tips Over Het Reviseren Van Accu’s?

Wil je nog meer tips ontdekken over hoe je zelf je diverse soorten accu’s kunt reviseren? Kijk dan of ons Accu Revisie Programma iets voor je is. Hierin bespreken we immers hoe je oude mobieltje, laptop, auto, tractie-accu, fietsaccu’s, accu’s voor golfkarren, boten, vorkliften en tal van andere accu’s weer nieuw leven kan inblazen.

Oplaadbare batterijen reviseren maar ook tal van andere accu’s is namelijk helemaal niet zo moeilijk als op het eerste gezicht zou lijken en je kan er heel wat geld mee besparen.

Meer weten over het reviseren van accu’s? Bekijk dan zeker of ons Accu Revisie Programma iets voor je is!